A CÉKLA - A CSODANÖVÉNY
Legtöbbször csak télen kerül az asztalra savanyúság formájában, pedig egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai miatt megérdemelné, hogy gyakrabban fogyaszd.
Gyógyhatását a benne lévő számos vitaminnak, ásványi anyagnak köszönheti: többek között bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Ismerkedj meg egészségügyi hatásaival és néhány fogyasztási alternatívával!
Vérképző cékla
A vérszegénység - anémia - nagyjából egymilliárd embert érint világszerte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a vashiány áll. A havi ciklus során bekövetkező vérveszteség miatt elsősorban a nők érintettek a betegségben. Amennyiben a laboreredményeid vashiányt mutatnak, neked is érdemes több céklát fogyasztanod. A rubinvörös növény ugyanis rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népi gyógyászat is ismerte. Ezt azonban nem annak köszönhető, hogy több vas van benne, mint más zöldségekben, hanem a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani. A vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti.
Rákellenes csodanövény
Állatkísérletek igazolták a cékla kiváló antioxidáns tulajdonságát. A rubinvörös zöldség különösen a májra - a test legfontosabb méregtelenítő szervére - van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek.
Előzd meg a fejlődési rendellenességeket!
Kismamák kedvelt tápláléka a cékla. Nem véletlen, hiszen a benne lévő folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség - például a nyitott gerinc - kialakulása megelőzhető. A fontos ásványi anyag ugyanis részt vesz az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében. Ráadásul a folsav minden sejtosztódással járó folyamathoz nélkülözhetetlen. Így segíti a sebgyógyulást, az izomszövet épülését, de alapvető fontosságú az RNS- és DNS-szintézis során is.
Fogyasztási alternatívák
Préseld ki a levét!
A céklalé készítéséhez lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a különféle fertőző betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt.
Nyersen, reszelve vagy szeletekben
A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nemcsak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legfelkapottabb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen, salátaként vagy reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy körtét is, így igazán finom vitaminpürét kaphatsz. Ha nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést, és kiváló antioxidáns.